Al Sharisa
 

21. února 2009 - Seminář Preventivní opatření v chovech

Pokračování cyklu seminářů MVDr. Dominiky Švehlové tentokrát na téma preventivní opatření v chovech jsme i s Borůvkou absolvovali tentokrát v Brně-Žebětíně. Nutno říci, že z praktického hleiska se mi zdál nejpřínosnější.

Seminář začal informacemi o chrupu koní a péčí o chrup. Hned následovala praktická ukázka, při které MVDr. Pavel Havelka otevřel rozvěrákem kobylce hubu a všichni jsme se mohli podívat a šáhnout na špatně obroušené zuby, které následně upravil a my zkoumali rozdíl. Bylo to poučné a při té příležitosti jsme domluvili MVDr. Havelku, aby se přišel podívat na zuby i naším koním, kde je možné, že Leknín kvůli vlčímu zubu má problémy s užděním.

Seminář pokračoval hygienou prostředí ve stájích a prevencí dýchacích prostředí. Pak jsme probrali nejčastější nemoci koní - Chřipka, RPK (Herpes) , EHV1 a EHV4, Vzteklina, Encefalitidy, Tetanus, Hříběcí, Trichofytóza a vakcinaci koní.

Pokračovali jsme parazity koní - Malí strongylidi, Velcí strongylidi, Strongoloidi, Škrkavky, Roupi, Tasemnice, Žaludeční střečci, Podkožní střečci, Habronematóza, Motolice - a principy odčervování koní - Benzimidazoly, Avermektiny, Praziquantel, Tetrahydropirimidiny, Ektoparazitika.

Poslední část semináře byla věnovaná krmení koní a doplňkovým složkám potravy.

Závěrem se ještě probrala část kopytního aparátu, kterou z časových důvodů nestihli probrat minuke a nedělním obědem jsme příjemně ukončili seminář a odjeli na kus řeči do Zbraslavi.k





Webdesign by Petr Hladiš alias Sokol(ík)